vineri, 12 decembrie 2008

Vindecarile la distanta


Oamenii de stiinta sunt sceptici chiar atunci cand au in fata un caz real de vindecare prin hipnoza, fara a mai vorbi de bioenergie sau samanism. Dar exista cazuri cand cancere sau schizofrenii sunt rapid rezolvate de anumiti telepati

Ceea ce este cert, din punct de vedere strict stiintific, e faptul ca este imposibila o vindecare a unei boli grave prin simpla atingere, care nu dovedeste o reala modificare a structurilor biologice bolnave. Si totusi...

Creierul, o statie de emisie-receptie
Cercetatorii in stiinte parapsihologice din Rusia au in prezent cel mai mare palmares in privinta studiului vindecarilor miraculoase. Acestia, ca de altfel si multi medici care studiaza vindecarile la distanta, considera ca omul este capabil de a emite directionat o anumita forma de energie catre o anumita tinta, ca in cazul telepatiei sau hipnozei, de exemplu. Conform cercetatorilor rusi, exista o posibilitate de 1 la 10.000 ca o anumita frecventa emisa de un creier sa influenteze activ un alt creier, aflat la o distanta foarte mare, de peste 5.000 km. Sansele reale ca aceasta unda electromagnetica sa ajunga neperturbata la o anume tinta este calculata in functie de puterea sursei de emisie. In ciuda acestui calcul, efectuat de biofizicienii rusi in colaborare cu cercetatorii canadieni, exista o multime de cazuri in care unii bolnavi au fost vindecati miraculos in urma terapiilor la distanta. In Rusia au fost studiate 68 de cazuri de reusita a vindecarii schizofreniei, iar neurobiologii din Ottawa studiaza alte 118 cazuri de boli psihice considerate a fi fost rezolvate eficient prin terapia de la distanta. Asa cum afirma biofizicianul canadian dr. Eddie M.Locksell, "nu este exclus ca mintea umana sa aiba o alta forma de emisie energetica, inca necunoscuta de fizica moderna. Este posibil ca anumite persoane sa fie adevarati emitatori energetici care pot avea puterea de a influenta la distanta alte minti intr-un mod sau altuli. Astfel, telepatii si presupusii vindecatori la distanta ar putea schimba anumiti parametri magnetici de functionare a creierului, trimitand un impuls electric asupra unor zone nervoase. Restabilirea normalitatii electrice a creierului poate favoriza vindecarea unor boli determinate de controlul nervos al unor functii.
Se poate intelege deci ca exista o mica probabilitate ca unii oameni sa aiba puterea unei statii radio uriase care transmite pe anumite frecvente ce pot fi favorabile anumitor persoane receptoare. Asta nu inseamna ca oricare dintre noi ar putea beneficia de emisiile energetice ale presupusului vindecator.

Credinta grabeste insanatosirea
Pe de alta parte, cercetatorii scotieni considera ca peste 90% din vindecarile miraculoase la distanta se datoreaza sugestiei, deoarece majoritatea celor considerati a fi vindecati in acest mod au avut deplina incredere in puterea si eficienta "samanuluii lor. Acest lucru a fost verificat prin teste complexe care tinteau mascat evaluarea increderii in propria vindecare si optimismul sugerat de vindecator. Ca urmare, cercetatorii cred ca toate vindecarile miraculoase de la distanta sunt, de fapt, o dovada a puternicului efect terapeutic al increderii intr-o forta supranaturala: "Omul a supravietuit prin credinta sa in zei, depasind oricare teama si tentatie cu gandul la forta Cereasca. In plus, majoritatea oamenilor sunt genetic programati sa reactioneze inconstient pozitiv atunci cand se simt protejati de o forta superioarai. Tocmai aceasta forta superioara imaginara in care omul crede ii modifica pozitiv biochimia creierului, ceea ce poate determina un lant de reactii biologice care pot fi compatibile cu vindecarea unor boli. Concret, s-a demonstrat ca 70% din cei care se simt protejati fie de forte ceresti, fie de credinta in propriile puteri, se pot vindeca rapid.
Astfel, sugestia impusa de vindecatori creeaza o stare psihica anume compatibila in unele cazuri cu restabilirea sanatatii. Numarul mare de vindecari miraculoase la distanta ale bolilor psihice in comparatie cu alte boli intareste ipoteza conform careia credinta si optimismul sugerat la distanta vizavi de posibilitatea de vindecare ar fi adevaratul secret al unor "samanii.

Escrocherie
Dar numarul realelor vindecari miraculoase de la distanta este extrem de mic in raport cu inflatia de vindecatori din ultimul deceniu. Din nefericire, foarte multi oameni cred ca vindecarea la distanta, ca si bioterapia sau practicile magice, le pot rezolva problemele foarte rapid. Asa cum este foarte bine cunoscut si atestat de cercetatorii din domeniul parapsihologiei, 95% din asa-zisii vindecatori sunt doar sarlatani.
Deseori, asa-zisii vindecatori profita de un minimum de cunostinte empirice de medicina si psihologice. Cu si mai mare usurinta, un fals vindecator stie ce sa-ti spuna ca tu sa crezi ca el stie ce suferinte si ce probleme ai, intrucat este extrem de simplu sa vorbesti despre lucruri si suferinte care se pot intampla absolut oricui. Apoi, dupa o simpla conversatie, daca stie putina medicina, poate deduce mai exact cam ce probleme ai avut in trecut, reusind sa ghiceasca peste 60% din cazuri problemele de sanatate si de viata cu care se confrunta cel din fata lui.
Faptul ca va fi mai rezervat in afirmatii decat o vrajitoare oarecare iti va oferi mai multa incredere si ar putea sa te convinga ca tu trebuie sa insisti in a-l cauta pentru ca el este foarte ocupat.
Majoritatea vindecatorilor falsi au un anume sablon pentru a-ti cuceri increderea, sablon destul de limitat, desi nu duc lipsa de imaginatie. Este foarte bine sa stii ca la inceput ori nu-ti vor cere deloc bani ori iti vor cere un pret foarte mare, ca apoi sa-l reduca substantial din proprie initiativa, invocand un motiv inedit. Daca ai totala incredere in vindecator, la prima sedinta vei simti ca problema de sanatate s-a rezolvat definitiv. Insa asta nu este decat efectul sugestiei si al autosugestiei. Deci fii foarte atent cand apelezi la vindecatori si in niciun caz nu evita medicii.



Articol scris de Marius Radu

Niciun comentariu: