vineri, 6 martie 2009

CELE MAI DUBIOASE TESTAMENTE DIN ISTORIE


In timp ce majoritatea testamentelor lasa in urma mosteniri de ordin financiar, pe parcursul istoriei au existat cateva persoane care s-au folosit de aceste documente pentru a impune idei de o natura ceva mai iesita din comun. Iata o lista a celor mai ciudate ultime dorinte, lasate prin testament:

Virgil

Decedat: 10 I.H.

Virgil a fost unul dintre cei mai mari poeti ai Romei, faimos in lumea intreaga pentru capodopera sa, Eneida. Inainte de moartea sa insa, Virgil a cerut ca dupa ce inceteaza din viata, manuscrisul poemului sa fie ars, din cauza ca opera era incompleta. Prietenii sai au reusit totusi sa il convinga ca nu este o idee buna, astfel lumea intreaga se poate bucura si astazi de lucrarea autorului.

William Shakespeare

Decedat: 1616

Ultima dorinta a lui Shakespeare a creat multe controverse in privinta relatiei scriitorului cu sotia sa, Anne Hathway. Cerinta lui William era ca sotia sa sa primeasca patul pe care el a dormit. Mai mult de atat, Shakespeare a tinut ca pe mormantul sau sa apara urmatorul epitaf: “Binecuvantat cel ce cruta aceste pietre/ Blestemat cel ce ce muta osemintele mele”. In timp ce multi sustin ca inscriptia era destinata profanatorilor de morminte, expertii spun ca mesajul a fost unul cu referire la sotia lui, astfel incat la moartea sa, sapte ani mai tarziu, Anne nu a putut fi inmormantata alaturi de defunctul ei sot.

Charles Dickens

Decedat: 1870

“Cei ce vor asista la inmormantarea mea nu vor purta esarfe, mantii, palarii sau alte absurditati similare.” Pe langa aceasta dorinta, Dickens a explicat foarte clar ca nu doreste o inmormantare publica, iar locul si data ceremoniei nu vor fi dezvaluite publicului. Cererile sale au fost ignorate. Dickens a fost onorat de catre un vast cortegiu funerar, toti participantii fiind imbracati in haine specifice evenimentului, exact asa cum nu a dorit el.

George Bernand Shaw

Decedat: 1950

Ultima dorinta a lui Shaw a fost ca la inmormantarea sa sa nu se faca o ceremonie religioasa si de asemenea ca nimic din mormantul sau sa nu aiba forma de obiect religios. I-au fost indeplinite dorintele.

Benjamin Franklin

Decedat: 1790

Benjamin Franklin a fost unul din cei mai admirati oameni ai lumii vestice din secolul 18. Ultima dorinta a acestuia a fost ca fiica sa sa nu poarte bijuterii scumpe. Motivul acestei cereri a fost cadoul primit din partea regelui Louis al Frantei: un tablou cu o rama compusa din 408 de diamante. Ulterior, rama si tabloul au ramas in grija fiicei, insa Franklin a realizat un dispozitiv ce a impiedicat-o pe Sarah sa indeparteze diamantele de pe rama.

John B. Kelly

Decedat: 1960

Kelly a fost un multimilionar, triplu medaliat cu aur, la Jocurile Olimpice. Prin mariaj, fiica lui, actrita Grace Kelly, a intrat in rangul familiei regale din Monaco. Dorinta lui Kelly a fost ca nota de plata a hainelor cumparate de Grace sa ii revina familiei sale, astfel incat sa nu il duca la faliment pe ginerele sau.

Harry Houdini

Decedat: 1926

Houdini a avut de-a lungul vietii o pasiune puternica pentru de spiritism. Ultima dorinta sa a fost ca anual sotia lui sa organizeze o astfel de sedinta pentru ca maestrul iluziei sa se arate in fata ei. Houdini i-a lasat sotiei sale o lista cu 10 cuvinte alese la intamplare, pe care sa i le comunice dupa moarte. Timp de 10 ani sotia lui a tinut sedinte de spiritism; Houdini n-a aparut niciodata.

Napoleon Bonaparte

Decedat: 1821

Ultima dorinta a lui Bonaparte a fost ca parul sau sa fie impartit intre prietenii acestuia. O analiza recenta a firelor de par sugereaza ca exista o cantitate considerabila de arsenic in ele. Astfel, nu mai exista nici o umbra de indoiala asupra faptului ca Napoleon a fost asasinat.

William Hearst

William, unul dintre cei mai mari magnati din industria ziarelor, a lasat cu limba de moarte ca fiecare persoana ce va dovedi ca este copilul sau sa primeasca un dolar.

John Bowman

Decedat: 1891

Sotia si cele doua fiice ale lui Bowman au decedat inaintea sa. Astfel, el a inceput sa creada ca daca si el va muri, intreaga familie se va reincarna. Condus de aceasta credinta, a creat un cont de 50.000 de dolari pentru a plati servitori, care au preparat cina pentru familie in fiecare seara, chiar si dupa moartea membrilor. Dorinta a fost onorata pana in 1950, cand contul bancar a fost golit.

T.M. Zink

Decedat: 1930

Ultima dorinta: O biblioteca interzisa femeilor.

Zink a depus anual la banca 50.000 de dolari, timp de 75 de ani. Cu dobanda, suma a ajuns la 3 milioane de dolari, suficienti pentru a construi o librarie interzisa femeilor. Mai mult de atat, el a interzis expunerea de opere care poarta semnatura vreunei reprezentate a sexului feminin. Familia i-a respectat intocmai dorinta.

Niciun comentariu: