vineri, 12 decembrie 2008

Hacker de celular - Pedepse aspre pentru cei care 'umbla' in telefon

Cei care umbla in softul telefonului, pentru a aduce modificari codului IMEI, sunt pasibili de o pedeapsa de pana la 5 ani de inchisoare, au anuntat autoritatile britanice.

De la rapoarte ale psihologilor, studii ale comportamentului social in preajma telefonului mobil si pana la pedepse speciale pentru cei care aduc modificari in softul terminalului nu a fost o distanta lunga. Blocarea codului IMEI pentru celularele furate a fost considerata cea mai sigura metoda pentru a mai reduce din furturile de terminale. Dupa o reclamatie din partea utilizatorului pagubit, operatorul bloca IMEI-ul si celularul devenea inutilizabil. Intre timp, baietii destepti au reusit sa treaca si de aceasta bariera. Autoritatile au reactionat si au introdus pedepse dure. In Marea Britanie, persoanele care umbla in softul telefonului pentru a aduce modificari codului IMEI sunt pasibile de pana la 5 ani inchisoare si/sau amenda. Avand in vedere ca pentru savarsirea unei crime poti sa scapi mai ieftin, poate parea exagerata aceasta masura a legiuitorilor britanici.

TEHNOLOGIE. Codul IMEI (International Mobile Equipment Identification) reprezinta un numar de identificare format din 15 cifre, pe care producatorul il completeaza in momentul fabricarii produsului. Pentru a afla acel cod al telefonului pe care il detineti, este suficient sa tastati *#06#, dar il puteti gasi si in interiorul telefonului, imprimat undeva sub acumulator. Codul IMEI este unic, fiind transmis retelei de telefonie la initierea fiecarui apel. Romania este una dintre tarile in care nu se blocheaza codul IMEI, in caz de furt al celularului desi Polita Romana a adresat in mai multe randuri cereri, in acest sens, catre operatorii mobili.

Niciun comentariu: