vineri, 12 decembrie 2008

Mafia rusa, mai periculoasa decat cea siciliana


Mafia rusa a reusit, in numai 16 ani, ce a facut mafia siciliana in 50. Si-a intins tentaculele in toata lumea, concurand, de pe picior de egalitate, grupari criminale cu "traditiei

Mafia rusa a impanzit New York-ul, dar si Los Angeles-ul, orase care adapostesc a doua mare comunitate rusa din SUA. De asemenea, s-a instalat in Israel, in principal la Tel Aviv, unde traiesc multi rusi, dar si mafioti certati cu legea sau urmariti de justitie. Alti membri ai clanurilor s-au raspandit pe Coasta de Azur, la Londra, Berlin, Praga si Amsterdam

De unde vin si cine sunt?

Mafiotii rusi nu au crescut pe strada, ci in bancile universitatilor, si sunt dotati cu o inteligenta deosebita, care i-a ajutat sa ajunga in pozitii solide. Majoritatea nou-imbogatitilor - sau "noviiie ruskiei, cum li se mai spune -, care cumpara cu milioane de dolari resedinte luxoase pe Coasta de Azur, sunt legati de clanurile mafiote si si-au castigat averea exploatand erorile unei democratii inca fragede. Trecerea de la regimul comunist la cel democratic a generat multe probleme si unii au profitat. Mafiotii rusi si-au plasat banii in societati fictive pentru a pacali statul, au pus monopol pe unele domenii de activitate, cum ar fi piata petrolului, si au mituit cu sume mari functionari publici pentru ca acestia sa inchida ochii.

Prostitutie, droguri si arme

Mafia rusa castiga miliarde de dolari, bani negri, si spala tot atatia, cu ajutorul companiilor off-shore, dar si al numeroaselor banci proprii. Ramificatiile sunt multiple si neasteptate, ajungand pana la cel mai inalt nivel al puterii in stat, un exemplu in acest sens fiind acuzatiile de coruptie ce au planat asupra familiei fostului presedinte Boris Eltan si, in special, asupra fiicei sale, Tatiana.
Activitatile mafiei ruse sunt diverse, incepand cu "traditionalelei retele de prostitutie cu fete din estul Europei, continuand cu traficul de droguri, la fel de "clasici, ajungand la cel de arme provenite din arsenalul fostei Armate Rosii si pana la banalele CD-uri contrafacute. Din "arsenali mai fac parte frauda fiscala, traficul cu masini furate sau escrocherii in domeniul asigurarilor.

Periculosi si dotati

Mafiotii rusi sunt extrem de periculosi si violenti. Nu se dau inapoi de la atentate sangeroase, reglari de conturi cu arme si bombe, chiar daca, pe langa cei vizati, mor si nevinovati.
Problema mafiei ruse este considerata una dintre cele mai grave de catre autoritatile americane, la egalitate cu cartelul columbian al drogurilor sau Cosa Nostra. Se pare ca rusii intrec in creativitate distructiva "familiilei siciliene, columbiene si americane. In plus, dispun de echipamente ce concureaza cu ale KGB-ului si care iii ajuta sa-si desfasoare activitatea in conditii de siguranta sporita.

Politicienii sunt vulnerabili

In Rusia, este aproape imposibil sa fii un om de afaceri corect, pentru ca insusi sistemul nu permite acest lucru. Iata de ce frauda, coruptia si evaziunea fiscala sunt la ordinea zilei. Legislatia fiscala, cu toate lacunele ei, parca indeamna la abuzuri, este ca un joc in care a ocoli legea reprezinta o indeletnicire placuta si aducatoare de castig.
In conditiile in care reformele fiscale sunt extrem de "discretei, pagubele produse de retelele mafiote sunt reale, importante si, desigur, greu de combatut. In plus, politicienii rusi refuza sa discute subiectul cu indarjire. nu din alt motiv, dar multi dintre ei sunt vulnerabili. Un exemplu este cel al fostului ministru al apararii, Pavel Graciov, care a fost implicat intr-un scandal cu trafic de masini de lux furate, in final fiind nevoit sa se retraga din functie.

Fuga de capital, o adevarata nenorocire

Transferarea banilor in banci din strainatate reprezinta cel mai mare prejudiciu pe care iil pot aduce mafiotii economiei Rusiei - moneda nationala se devalorizeaza si scade nivelul de trai. Capitalurile, in loc sa fie reinvestite in economia locala, sunt transferate in state occidentale sau in paradisuri fiscale, la portile carora comisiile rogatorii se opresc neputincioase. Consecinta: o economie bolnava, in agonie chiar, si o mare parte a populatiei chinuita de lipsuri si saracie.

Crestere alarmanta a criminalitatii

De la caderea fostei URSS, criminalitatea, inclusiv cea financiara, a explodat in Rusia, consecinta fiind aceea ca eventualii investitori au plecat asa cum au venit, fara sa fi scos din buzunar nici macar un dolar. Toti s-au temut de mafia rusa, de estorcari de fonduri, de santaj sau atentate.
Activitatea fiscala a statului rus este atat de ineficienta, incat intreprinderile nu fac decat sa afiseze pierderi cat mai mari pentru a scapa de impozite. Si pentru ca de la cele autohtone nu se poate obtine nimic, agentii fiscali s-au repezit asupra celor straine, care se plang ca sunt "hartuitei. Hartuiti de stat pe de o parte, si de marii mafioti care nu vor sa aiba concurenti de cealalta parte, strainii prefera sa se retraga.
Chiar si in conditiile in care presedintele rus Vladimir Putin a format "comitete si comitiii pentru a erdica mafia si coruptia, ele s-au dovedit pana acum ineficiente, iar viitorul Rusiei ramane imprevizibil.

Articol scris de Camelia Muntean

Niciun comentariu: