vineri, 12 decembrie 2008

Nasterea lui Iisus Hristos

Cei patru evanghelisti, Matei, Marcu, Luca si Ioan, ne povestesc, completându-se, acest eveniment: „Iar nasterea lui Iisus Hristos asa a fost: Mama Lui, Maria, fiind logodită cu Iosif, fără să fi fost ei înainte împreună, s-a aflat în pântece de la Duhul Sfânt” (Matei 1, 18, 20). Iar Sfântul Evanghelist Luca, reproducând cuvintele de bună-vestire ale arhanghelului Gavriil către Sfânta Fecioară Maria, zice: „Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată esti tu între femei - că iată vei lua în pântece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus... (Căci) Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine si puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea si Sfântul care Se va naste din tine Fiul lui Dumnezeu Se va chema” (Luca 1, 28, 31, 35).
La acestea, Sfântul Ioan Evanghelistul aduce noi precizări. După ce vorbeste de existenţa Lui de la Tatăl ca „Dumnezeu-Cuvântul, prin Care toate s-au făcut”, arată de ce si cum a luat asupra Lui si firea omenească. El a făcut aceasta pentru ca „celor câţi l-au primit, care cred în numele Lui”, să le dea „putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu”. El „Care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu S-a născut. Si cuvântul S-a făcut trup si S-a sălăsluit între noi si am văzut slava Lui,, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har si de adevăr” (Ioan 1, 13; 12-14).
Din aceste texte reiese clar adevărul Bisericii crestine, că zămislirea Lui nu este lucrare omenească, ci una dumnezeiască, mai presus de fire, mai presus de înţelegerea omenească, opera lui Dumnezeu-Tatăl, de la Duhul Sfânt (Matei 1, 20) si din Sfânta Fecioară Maria, care a crezut cuvintele îngerului si a primit mesajul ceresc, dându-si acceptul, când a zis: „Iată roaba Domnului! Fie mie după cuvântul tău! (Luca 1, 38). Prin urmare, nici zămislirea, desi suprafirească, nu este exclusiv lucrarea lui Dumnezeu, ci o conlucrare a divinului cu umanul. (Va urma)


Articol scris de Pr. Daniel Vraciu

Niciun comentariu: