joi, 11 decembrie 2008

Tabel periodic (sistem periodic)

Tabel periodic sau sistem periodic al elementelor, numit si tabelul periodic al lui Mendeleev, cuprinde intr-o forma tabulara elementele chimice ordonate in functie de proprietatile fizice si chimice ale acestora.

Acest sistem periodic este intr-o continua schimbare fiind influentat de noile descoperiri atat pe cale naturala cat si pe cale artificiala.

Este meritul remarcabil al savantului rus Dimitri I. Mendeleev de a fi descoperit legea periodicitatii elementelor chimice si de a fi conceput o reprezentare grafica complexa, dar perfect logica a interdependentei sofisticate a tuturor speciilor unice de atomi. Proiectate apoi in acest tabel periodic al elementelor cunoscut si sub numele de sistemul periodic al elementelor.

Au existat in decursul timpului mai multe tentative ale chimistilor de clasificare a elementelor chimice: in metale si nemetale, acizi si baze, in functie de valenta sau de alte proprietati. Aplicarea acestor metode facea insa ca o serie de elemente sa se regaseasca in mai multe grupe concomitent. O clasificare mai detaliata si mai utila s-a bazat la inceput pe greutatea atomica si apoi pe numarul atomic.

Aceasta clasificare a condus la ceea ce cunoastem astazi sub denumirea de “sistem periodic“, inclus intr-un tabel periodic care ilustreaza grafic legaturile dintre diferite elemente. Notatia atomica este o modalitate de de a descrie doua proprietati principale ale unui element - numarul atomic si numarul de masa.

Linkuri utile:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Tabelul_periodic_al_elementelor
http://www.chimie.evolink.ro/tabel.php
http://www.sistemul-periodic.go.ro/elemente/index.htm
http://referat.clopotel.ro/Tabelul_periodic_al_elementelor-6094.html


Sursa articolului: Paragraf.ro

Niciun comentariu: