miercuri, 10 decembrie 2008

Un dispozitiv care te poate face sa tusesti

"Pacientii care iau o supradoza de alcool sau droguri se pot ineca usor in propria lor voma, din cauza ca sunt prea intoxicati ca sa tuseasca. Doctorii probabil ca nu pot decat sa se ingrozeasca la gandul ca trebuie sa le faca respiratie gura la gura", scrie Barry Fox de la New Scientist.

Din fericire insa, un inventator din Queensland, Australia, numit John Perrier,
a creat acum un dispozitiv cu ultrasunete care se presupune ca poate face pe oricine sa tuseasca, indiferent cat de bolnav sau sedat este.







"In fiecare an, zeci de mii de oameni mor din cauza unor probleme respiratorii", scrie John Perrier. "Multi dintre acesti pacienti mor din cauza ca plamanii lor se umplu cu secretii excesive si alte fluide. Metoda folosita in mod obisnuit de organism pentru a curata plamanii este tusea. Insa oamenii, din diferite motive, sunt uneori incapabili sa tuseasca atunci cand este nevoie."

Dispozitivul inventat de Perrier are o sectiune curba care se plaseaza pe gatul pacientului si care genereaza pulsuri de ultrasunete de 20 de kilohertzi. Ultrasunetele trec prin peretele faringelui si excita cilii din interior, provocand reflexul tusei. Se pare ca tusea este activata de senzatia de gadilare intensa simtita de pacient.

"De-a lungul anilor, medicii au experimentat tot felul de tehnici pentru a stimula reflexul tusei", scrie Perrier. "Aceste metode au inclus aplicarea unei presiuni manuale pe gat, suflarea de oxigen uscat pe gat si gadilarea cerului gurii. Nici una dintre aceste metode nu s-a dovedit eficienta in mod consistent. … Reflexul tusei este metoda naturala si foarte eficienta prin care organismul sufla aer cu forta pentru a curata sistemul pulmonar, incepand de la cele mai mici trasee pana la trahee."


Sursa: x6.ro

Niciun comentariu: