luni, 10 noiembrie 2008

Gena care blochează virusul HIV


O echipă de cercetători de la Universitatea din Alberta, Canada au descoperit o genă deja existentă în organismul uman care poate să blocheze virusul HIV şi astfel să împiedice apariţia bolii SIDA, spune PhysOrg. Gena se numeşte TRIM22 şi atunci când este activată într-o celulă blochează virusul HIV înauntrul acelei celule, acesta nemaiputându-se răspândi la alte celule în organism.
În continuare, cercetătorii vor încerca să înţeleagă de ce în cazul persoanelor infestate cu HIV gena aceasta nu este activată. Apoi vor încerca să o activeze şi astfel să oprească propagarea virusului HIV în corpul pacientului. Cu timpul, s-ar putea dezvolta vaccinuri sau medicamente care să aibă o actiune asemănătoare cu cea a acestei gene.
Aşa arată virusul HIV.
De ce este asa de dificil a se trata virusul HIV? Tocmai pentru că nu există un singur virus HIV, ci foarte multe, fiecare fiind variaţii genetice ale virusului HIV. În anii 90 cercetătorii au dezvoltat medicamente care încetinesc acţiunile unor tipuri de virusuri HIV. Apar însă mutaţii genetice şi noi tipuri de virusuri imune la aceste medicamente. Cercetătorii crează noi medicamente şi virusul HIV suferă mutaţii genetice iar. Această cursă poate continua la nesfârşit şi nu poate duce la eradicarea virusului din organism. Trebuie remarcat totuşi că tocmai aceste medicamente au meritul de a da unei persoane infestate cu HIV dreptul să poată trăi o viaţă lungă, dacă urmează mereu tratament cu cele mai noi medicamente. Tot ele au realizat ca şansa de transmitere a virsului HIV de la o mamă infectată la copil să fie sub 1%. De asemenea, trebuie remarcat că numai ţările bogate îşi permit aceste medicamente, în timp ce ele sunt încă innacesibile în Africa, ceea ce şi provoacă acolo un număr mare de decese datorită SIDA.
În ciuda acestor progrese a limitării acţiunii virusului HIV, nu se cunoaşte încă o metoda ca acesta să poată fi eradicat din organism. Evoluţia bolii este încetinită, dar nu stopată. Ei bine, gena TRIM22 ne aduce speranţa că în o bună zi virusul HIV şi boala SIDA vor putea fi stopate.
Sursa: PhysOrg

Niciun comentariu: