luni, 10 noiembrie 2008

Telescopul spaţial Hubble îşi reîncepe activitatea cu fotografierea unor galaxii de nota 10

La doar câteva zile după ce a fost reparat, telescopul spaţial Hubble revine cu o imagina spectualoasa a grupului de două galaxii ARP 147. Noua fotografie a fost realizată cu cea mai performanta camera digitală de la bordul telescopului, WFPC2 ("Wide Field Planetary Camera 2"). Noua imagine este foarte clară şi demostreaza că această camera digitală funcţionează la capacităţile sale nominale.
Aşa după cum se vede din imagine, grupul de două galaxii fotografiate ARP 147 formează parcă nota 10. Prima galaxie (cea din stânga imaginii) este situată într-un plan aproape perpendicular pe planul imaginii şi parcă formează cifra 1. Ce-a de-a doua galaxie (cea din dreapta) are forma unui inel albastru, gol pe dinăuntru, asemănător cifrei 0. Această formă specială se datorează coliziunii dintre cele două galaxii, care a avut loc cu milioane de ani în urmă. Astfel, galaxia din stânga a pătruns efectiv prin galaxia din dreapta, lăsând un gol în urma ei.
Mai mult, urmele acestei coliziuni se văd şi în galaxia în formă de inel albastru (cea din dreapta), undeva în stânga jos a imaginii, acolo unde apare o zonă de inel roşiatică. Cercetătorii cred că aici este punctul unde coliziunea a avut loc pentru prima dată. Căci, precum o piatră aruncată în apă creează unde pe suprafaţa ei, tot aşa şi impactul celor două galaxii a creat o undă de şoc lângă zona de impact. Această undă de şoc a colizionat însă cu noile stele care se îngrămădeau în punctul de contact, generând şocuri uriaşe, gaz stelar şi chiar stele noi.
Grupul Arp 147 format de cele două galaxii este cunoscut mai demult şi apare într-un atlas astronomic publicat de Halton Arp în 1966. Noua imagine prezentată este compilata din imagini luate de camera digitală WFPC2 folosind trei filtre diferite. De aceea, imaginea este construită în culori "false". Astfel, albastrul reprezintă lumina apropiată de spectrul ultraviolet, verdele reprezintă lumină vizibilă şi roşu reprezintă lumina infraroşie.
Perechea de galaxii a fost fotografiată de telescopul spaţial Hubble pe 27-28 octombrie 2008. ARP 147 se află în constelaţia Balena, mai mult de 400 de milioane de ani-lumină distanţă de Pământ.



Sursa originală: PhysOrg

Niciun comentariu: