miercuri, 21 ianuarie 2009

Inteligenta emotionala in leadership


Pentru ca intotdeauna am avut o pasiune pentru psihologie, pentru mecanismele ciudate si foarte interesante care se adapostesc in creierasul nostru, mereu am incercat sa ma documentez si sa citesc pe cat posibil, macar unele carti de referinta. Nu multe, ce-i drept, caci timpul nu-mi e un prieten apropiat, dar cand mi-a cazut in maini cartea lui Daniel Goleman, nu aveam cum sa nu o devorez. Prima carte descoperita a fost Inteligenta Emotionala, unde Goleman ne teoretizeaza conceptul ce mai apoi avea sa-l faca celebru in absolut toate colturile lumii civilizate, si deabea apoi am descoperit Inteligenta Emotionala in Leadership.

Daniel Goleman este cel care a schimbat pentru totdeauna coordonatele conceptului de reusita in viata. El a dezvaluit omenirii ca maniera in care relationam cu noi insine si cu ceilalti, pe care a numit-o inteligenta emotionala, garanteaza intr-o mai mare masura reusita in viata decat acumularea de titluri si diplome. Alaturi de Richard Boyatzis si Annie McKee, cercetatori in domeniul emotiilor, Daniel Goleman a explorat rolul jucat de inteligenta emotionala in leadership. Cum ar arata viata noastra, daca institutiile in care lucram ar fi conduse de lideri care ne inspira? Cum ar fi scolile in care invata copiii nostri daca profesorii ar pune accent pe dezvoltarea inteligentei emotionale? Si ce s-ar intampla, daca ne-am folosi cu inteligenta emotiile in familie si in comunitate?

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care cercetatorii ni le propun spre rezolvare, insistand in special pe situatii specifice de leadership. Bazandu-se pe conexiunile demonstrate de neurologie intre succesul sau esecul unei organizatii si stilul de conducere, autorii sustin ca sanatatea organizatiei depinde de capacitatea liderului de a-si gestiona emotiile. Daca un lider emana energie si entuziasm in orice conditii, organizatia sa prospera, dar daca liderul transmite emotii negative si disonanta, atunci intreaga organizatie are de suferit. Altfel spus, actiunile liderilor si starile lor de spirit au un impact covarsitor asupra celor pe care ii indruma.
Conducerea bazata pe inteligenta emotionala inspira si stimuleaza pasiunea si entuziasmul si, de asemenea, sustine motivatia si devotamentul. Cei care si-au dezvoltat abilitatile emotionale au inceput sa se cunoasca mai bine, sa manifeste mai multa empatie, sa dea dovada de mai multa stapanire de sine si sa beneficieze de relatii interumane mai armonioase. Este foarte important sa ne dam seama ca nu doar coeficientul de inteligenta ne influenteaza succesul, ci si acest coeficient de inteligenta emotionala, care este poate, cu mult mai important si mai demn de luat in seama. In plus, coeficientul de inteligenta emotionala se poate imbunatati, iar un mai bun control asupra emotiilor va avea rezultate imediat vizibile in dezvoltarea personala a leaderului, cu influente directe asupra echipei sale.


Goleman trateaza foarte bine subiecte dificile cum ar fi stilurile de conducere disonante, motivatia schimbarii sau realitatea emotionala a unei echipe, insa cartea are totusi si puncte slabe. E parca putin prea diluata pe alocuri, prea mult incearca autorul sa ne convinga de faptul ca nu ne putem permite sa nu luam in seama EQ-ul (emotional quotient). Si nu, nu ne permitem sau, mai bine zis, nu ar trebui sa ne permitem sa ignoram inteligenta emotionala insa sincer, cred ca s-a facut inteles din primele o suta de pagini. Oricum, nu regret ca am citit-o si cred ca e o lectura obligatorie pentru cei care lucreaza in echipe, iar pentru muritorii de rand, o lectura cel putin interesanta.

sursa: ifeel

Niciun comentariu: