vineri, 23 ianuarie 2009

Meditaţia transcendentală are efecte benefice asupra celor cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD)


Un studiu efectuat pe un lot de copii cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), a demonstrat că meditaţia transcedentală are efecte neaşteptat de bune : reducerea stressului şi a anxietăţii precum şi diminuarea simptomelor la peste 50 % dintre copii. Pe o perioadă de trei luni, copiii au meditat de două ori pe zi, în cadrul orelor de şcoală.

Meditaţia transcendentală are efecte benefice asupra celor cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), anunţă Medical News Today.

Sarina J. Grosswald, specialist în probleme de învăţare cognitivă, este cea care a condus acest studiu. Conform declaraţiilor ei, copiii au devenit mai atenţi, mai organizaţi, şi-au îmbunătăţit memoria şi comportamentul, iar profesorii au fost de asemenea mai eficienţi în procesul de predare, datorită nivelului de stress mai scăzut al elevilor.

Copiii cu ADHD nu fac faţă bine stressului, întâmpină dificultăţi când trebuie să se concentreze sau să fie atenţi şi au probleme cu învăţatul. Medicamentele folosite în tratamentul ADHD dau rezultate, dar au şi efecte secundare nedorite (insomnie, afectare cardiacă, etc), iar efectele secundare pentru tratamentele de lungă durată nu sunt cunoscute încă.

Lotul de copii supuşi studiului a cuprins un număr de zece inidvizi cu vârstele între 11 şi 14 ani, ce au fost diagnosticaţi în prealabil cu ADHD. Aproximativ jumătate dintre ei erau sub tratament medicamentos. Sesiunile de meditaţie au fost ţinute de două ori pe zi, la şcoală, timp de zece minute.


Cum pot părinţii afla dacă copiii lor au tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD).



Părinţii, profesorii şi copiii au fost evaluați înainte şi după cele trei luni, pentru a determina posibilele schimbări de comportament. Grosswald a mai declarat că există şi alte studii pentru determinarea efectelor meditaţiei transcendentale asupra reducerii stressului şi pentru îmbunătăţirea funcţiilor cognitive şi s-au observat aceleaşi rezultate la copiii care aveau probleme în a se concentra sau în a fi atenţi.

Un al doilea studiu pe aceeaşi temă a fost efectuat de această dată cu masurători electroencefalografice. După trei luni de meditaţie transcendentală s-au observat schimbări în bine semnificative, în special în circuitele nervoase responsabile cu atenţia şi distracţia, iar după şase luni, nivelele de distracţie erau în parametri normali.



Documentar de mai bine de o oră despre tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD).


sursa: stiintaazi, mai multe detalii puteti citi pe Wikipedia

Niciun comentariu: