miercuri, 21 ianuarie 2009

Padurea tropicala


Sub denumirea de padure tropicala se intelege vegetatia care creste in zonele cu clima tropicala umeda.


Caracteristic acestei paduri este o vegetatie foarte deasa aproape de nepatruns, cu o clima calda si umeda, dupa atolul de corali urmeaza din punct de vedere a densitatii florei si faunei, padurea tropicala. Regiunile padurilor tropicale cu o vegetatie verde tot timpul anului, alcatuiesc un sistem ecologic adaptat la clima calda cu o temperatura medie anuala de 25 grade Celsius, cu oscilatii de temperatura medie anuala de 0,5 - 0,6 grade Celsius si o cantitate de precipitatii de 2.500 mm.


Intinse paduri tropicale, in prezent, sunt in Africa, America de Sud, America Centrala, Asia de Sud ca si zona ecuatoriala a Australiei, in general zona de intinere a acestor paduri sunt zona ecuatoriala, exceptie facand regiunea Amazonului, regiunea Anzilor Cordilieri prin evaporarea intensa a apei din Oceanul Pacific care sub forma de ceata ajunge in regiunea Anzilor, sau regiunea Africii de est cauzat de efectul Pasat - Muson.


In anul 1950 suprafata de intindere a padurii tropicale a fost apreciata la 15 - 16 milioane km patrati ca 11 % din suprafata globului, pana in anul 1980 50 % din aceasta suprafata a fost distrusa de catre om. In anul 1950 in padurile tropicale braziliene se estimeaza ca traiau 1.000.000 de indieni , azi 80 % din acea populatie nu mai este, padurile reducandu-si ponderea semnificativ.



Copacii in padurea tropicala cresc sub forma de etaje, astfel exista sase etaje de vegetatie care nu se pot delimita clar, totusi , - pe sol sunt plantele ierboase, tufisuri, arbusti. Solul are un strat subtire de humus cu o capacitate redusa de hrana.


Procesele de transformare a substantelor sunt accelerate in aceasta regiune din cauza climei calde si umede, prin desisul de radacini absorbtia hranei e rapida, cu o fotosinteza intensa.Dar numai 5 % din hrana este absorbita din sol de catre plante, o parte din sursa de hrana cade ca materii in descompunere pe frunzis, sau pe sol, iar prin lipsa anotimpurilor exista tot timpul anului frunze cazute care sunt supuse imediat unor procese de descompunere, prin capacitatea redusa de depozitare a stratului subtire de humus, aceste substante in descompunere sunt imediat absorbite de plante.


Furnicile si termitele, joaca un rol important in aceste procese complexe de simbioza, si de transformare a biomasei vegetale in proteina animala, fiind intermediari intre producator si consumator, in prezent se cerceteaza procesele de transformare care au loc in coroana arborilor din etajele superioare a padurii tropicale.


O categorie insemnata (80 %) din vegetatia regiunii o constituie plantele agatatoare (lianele) si plantele ca ferigile, ciupercile, muschii, orhideele, bromelii , care contribuie la imbogatirea humusului. Daca ar fi sa avem o experienta a unei zile in padurea tropicala ea ar arata asa.



Decursul zilei in padurea tropicala:
• ora 6:00 Soarele rasare intr-un timp scurt, este ceata. temperatura (20 grade Celsius)
• pana la ora 10:00 evaporare intensa, temperatura (20-25 grade Celsius)
• pana la ora 13:00 formare de nori mari, temperatura (28 grade Celsius)
• intre orele 14 -17:00 in timpul ploii furtuni puternice, temperatura (30 - 31 grade Celsius)
• de la ora 17:00 apare din nou soarele, temperatura (28 grade Celsius)
• ora 18:00 apusul soarelui intr-un timp scurt, temperatura (26 grade Celsius)
• dupa ora 18:00 noaptea este intuneric, temperatura intre (20 - 23 grade Celsius)


sursa: ifeel

Niciun comentariu: