miercuri, 21 ianuarie 2009

Copilul si cartea


Parintii nostri ne povestesc cu nostalgie cum citeau de mici, cum se bucurau de romanele lui Jules Verne sau de Povestine Nemuritoare si noi le spunem de multe ori ca citeau pentru ca nu aveau altceva mai bun de facut. Asa e, nu existau programele cu desene violente, nici jocurile sangeroase la calculator si nici hi5 si yahoo messenger. Ei si-au trait cu adevarat copilaria iar cartile au facut parte din copilaria lor implinita pentu ca i-au ajutat sa viseze, sa spere si sa isi petreaca timpul liber. Chiar daca in vremurile noastre e destul de greu sa convingi copilul sa aleaga cartea in locul jocurilor pe calculator, se poate, cu putin tact si putina dibacie.


Micutul cinefil. Multi copii nu vor sa citeasca pentru ca prefera sa vada filmul realizat dupa carte, i se pare mult mai amuzant sa mearga la cinema decat sa stea acasa in pat, citind. Desi unii paritni, mai comozi din fire, incurajeaza copiii in acest sens, tu trebuie sa iti convingi sa citeasca. Cum faci asta?


Explicandu-i ca majoritatea filmelor de succes sunt ecranizari ale unor carti minunate. Spune-i ca un fil de doar o ora nu poate surpinde tot ce e in carte si deci cartea e mult mai interesanta. Daca nu se lasa nicicum convins, cititi impreuna macar una dintre carti si apoi vizionati impreuna filmul, poate asa ii vei demosta ca de multe ori cartile sunt mai interesante decat filmul iar actiunea mult mai palpitanta.

Micutul informatician. Chiar daca ii place sa stea tot timpul la calculator, razboiul nu e pierdut din start, inca ai o sansa! Lasa-l sa stea in fata calculatrului, dar pune-i DVD-uri cu povesti. Exista si variante in care povestea e atat narata cat si subtitrata, astfel ca il va ajuta si sa invete sa citeasca mai bine si mai repede.


Desi nu este foarte indicat sa stea in fata calculatorului, ce preferi pana la urma sa faca atunci cand sta la calculator, sa citeasca o carte, sau sa se joaca? Cu ajutorul DVD-urilor cu povesti, copilul are impresia ca el a invins pentru ca sta la calculator, insa de fapt invingatoarea esti tu, pentru ca l-ai determinat sa citeasca.


Micutul mult prea activ. Pentru majoritatea copiilor, cititul este plictisitor pentru ca trebuie sa stea mult prea mult timp in acelasi loc. Insa tu esti cea care poate transforma cititul intr-o experienta antrenata. Cum? Faceti o lectura in familie, eventual pe roluri, asa va fi mult mai antrenant, iar daca il implicati si pe tata, va fi cu atat mai distractiv.


Pentru a face lectura cat mai atractiva pentru copilul tau, invita-i prietenii la o petrecere cu povesti. Fa-le cateva gustari si aduna-i in jurul tau, incepe tu povestea si apoi lasa-i sa o continue, sa citeasca pe roluri, sa imite prsonajele. Cu cat faci ca povestile sa fie mai interactive si mai antrenante cu atat copilul va fi atras de carti si de citit si va incerca sa citeasca chiar si atunci cand este singur.


Micutul are alte pasiuni. E foarte bine ca picul tau e interesat de tot felul de domenii si tu nu doar ca trebuie sa il incurajezi sa persevereze in domeniul respectiv, ci si sa il corelezi cu pasiunea pemtru citit. Ii plac dinozaurii? Cumpara-i carti despre speciile de dinozauri si evolutia lor, cu siguranta il vor fascina. fetita ta viseaza sa devina doctorita? Cumpara-i carti despre corpul uman sau curiozitati medicale explicate pentru copii.


Ideea este sa nu il obligi sa citeasca si nici sa nu il conditionezi "daca nu citesti nu ai voie sa iesi la joaca!" pentru ca nu vei afce altceva decat sa il indepartezi iremediabil de carti. Fa lectura o placere pentru el, asociaz-o cu joaca si cu tot ce ii este lui mai pe plac si vei vedea ca incepe sa citeasca singur.


sursa: ifeel

Niciun comentariu: