miercuri, 28 ianuarie 2009

Uranus

In 1781, William Hershel descopera planeta Uranus.
Astronomul englez, nascut in Germania, William Hershel descopera planeta Uranus, a saptea planeta de la soare. Descoperirea de catre Herschel a unei noi planete este prima descoperire de acest fel facuta in era moderna si de asemenea prima facuta prin intermediul telescopului, care i-a permis lui Herschel sa stabileasca faptul ca Uranus e o planeta si nu o stea, dupa cum credeau astronomii in trecut.
Herschel, care mai tarziu a fost facut cavaler pentru descoperirea sa istorica, a denumit planeta Georgium Sidus, sau Planeta lui George, in onoarea regelui Angliei George al III-lea. Totusi, astronomul german Johann Bode a propus pentru acest corp ceresc numele "Uranus", in scopul conformarii cu numele celorlalte planete cunoscute, care erau derivate din mitologia clasica. Uranus, zeitatea greaca a cerurilor, este predecesorul zeilor olimpieni. Pana la mijlocul secolului al XIX-lea, a devenit de asemenea denumirea unanim acceptata a celei de-a saptea planete de la soare.
Planeta Uranus este un gigant gazos, asemenea lui Jupiter si Saturn, constituita din hidrogen, heliu si metan. Fiind a treia planeta ca marime, Uranus face o orbita completa in jurul soarelui o data la 84 de ani si este singura planeta care se invarte perpendicular pe planul sau orbital solar. In ianuarie 1986, naveta spatiala fara echipaj uman Voyager 2 a vizitat planeta, descoperind 10 luni in plus fata de cele cinci cunoscute deja si un sistem de inele slab conturate, care inconjoara gigantul gazos.

sursa:Roportal

Niciun comentariu: