vineri, 13 februarie 2009

ROMANIA - IN TOP 50 AL TARILOR POLUANTE


Romania se situeaza pe locul 40 intr-un top al celor mai poluante 50 de state la nivel mondial, informeaza o analiza realizata de Reuters.

Potrivit aceleiasi surse, pe primele pozitii in acest clasament se situeaza Statele Unite ale Americii, China, Rusia si India. In pofida eforturilor facute pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, tari precum China si India nu pot fi penalizate pentru nerespectarea prevederilor protocolului de la Kyoto.

In ciuda locului neonorant din acest clasament, Romania si-a redus emisiile de gaze cu efect de sera de la 250 de milioane de tone la inceputul anului 1990 la 125 de milione de tone in anul 200, consemnandu-se astfel o reducere de aproximativ 50%.

Statele Unite, cel mai mare poluator la nivel mondial si totodata una dintre tarile ce nu au ratificat acordul de la Kyoto, a avut un nivel al emisiilor de gaze de aproximativ 7 miliarde de tone, in crestere cu 15% fata de anul 1990.

Saltul cel mai spectaculos in acest clasament a fost realizat de Emiratele Arabe Unite - cu o crestere de 75% fata de anul 1990, si Malaiezia - cu o crestere de 80%.

La polul opus se situeaza statele din estul Europei si tarile din fosta URSS, cu scaderi ale valorilor poluarii de pana la -50%.

Protocolul de la Kyoto, semnat in anul 1997 a intrat in vigoare in 2005 si prevede mentinerea nivelului de gaze cu efect de sera la un nivel constant, fiecarei tari fiindu-i acordat un prag maxim de poluare. De asemena protocolul prevede ca o tara care nu si-a atins "tinta" de poluare sa-si poata tranzactiona cantitatea ramasa.



Comisia Europeana a luat o decizie istorica la inceputul acestui an, propunandu-si reducerea cu 10% a gazelor cu efect de sera in intervalul 2011-2020.


sursa: scienceline.ro

Niciun comentariu: