marți, 2 iunie 2009

Memoria este imbunatatita de bauturile racoritoare acidulate


Desi condamnate de catre multi ca fiind nocive, se pare ca bauturile racoritoare acidulate sunt extrem de eficiente pentru imbunatatirea memoriei.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Glasgow Caledonian, memoria persoanelor care consuma doua cutii de bauturi racoritoare, sau echivalentul, este cu o cincime mai buna. In plus, se pare ca aceste bauturi sunt eficiente pentru combaterea dementei la persoanele in varsta.

Leigh Riby, autorul studiului, a fost citat de The Telegraph.co.uk spunand ca exista o legatura clara intre nivelul de glucoza din corp si abilitatea creierului de a memora lucruri noi si a face legatura cu cele mai vechi.
"Ii incurajez pe toti studentii mei sa consume bauturi energizante inainte de cursuri, pentru ca ii ajuta sa invete mai mult", a declarat acesta.
"Cand adultii tineri si cei de varsta medie primesc suplimente de glucoza, pe masura ce creierele sunt inundate cu glucoza, activitatea memoriei este imbunatatita", a mai spus profesorul.

Studiul realizat cu ajutorul a 25 de adulti cu varste intre 18 si 52 de ani a aratat ca persoanele care au baut apa aromata cu 25 de grame de zahar, aproximativ aceeasi cantitate intalnita intr-o cutie de Coca-Cola, puteau sa tina minte cu 11% mai multa informatie decat cei care nu consumau.
In plus, in cazul celor care au consumat bauturile, viteza la care isi aminteau informatiile era cu 100 milisecunde mai mare.

Acest studiu vine la putin timp dupa ce o echipa de cercetatori de la Yale a infirmat teoria ca bauturile racoritoare carbogazoase sunt responsabile de o crestere cu 350 de procente a incidentei adenocarcinomului esofagian.

"Am descoperit ca, in ciuda ipotezei emise de alti cercetatori, consumul de bauturi racoritoare acidulate este invers proportional cu riscul aparitiei adenocarcinomului esofagian, in special datorita bauturilor dietetice, si ca ingerarea unei cantitati mari nu creste riscul dezvoltarii nici unui tip de cancer esofagian sau gastric", spunea Susan Mayne, autoarea studiului.

Totusi, cele doua studii nu mentioneaza nimic despre pericolul pe care il reprezinta excesul de zahar asupra dintilor, medicii stomatologi recomandand impartirea dozei necesare de zahar la intervale regulate.

Niciun comentariu: