marți, 2 iunie 2009

Noi sperante pentru vindecarea diabetului


Cercetatorii au anuntat ca au reusit sa vindece diabetul la soareci, blocand un atac al sistemului imunitar ce cauzeaza boala. Experimentul, despre care se publica pentru prima data acum 5 ani, ridica sperantele oamenilor ce sufera de diabet de tip 1, care afecteaza pana la 1 milion americani. Aceasta forma este mai greu de tratat decat diabetul de tip 2, asociat cu obezitatea, unde insulina inceteaza a fi produsa gradual.

Studiul face si o propunere interesanta, si anume folosirea celulelor stem embrionare ca celule inlocuitoare pentru diabetici. In cele trei experimente, soarecii au fost injectati cu TNF-alfa, o proteina naturala care a oprit atacul sistemului imunitar asupra celulelor ce furnizau insulina.

A urmat o injectie cu celule provenite din splina unor soareci sanatosi, care aveau proteina ce determina sistemul imunitar sa ignore tesutul sanatos. Nu toti soarecii au fost vindecati in cele 3 experimente, cel mai bun rezultat fiind o eficienta de 50%. La soareci, a fost descoperit ca pancreasul se poate vindeca singur si, daca acelasi lucru este valabil si pentru oameni, folosirea de celule stem embrionare ca o sursa pentru celulele pancreatice noi va avea un efect benefic.

In timp ce oamenii de stiinta incearca sa transforme celulele stem in unele pancreatice care secreta insulina, transplantarea de celule pancreatice de la cadavre nu s-a dovedit eficienta in toate cazurile. Testele pe oameni urmeaza a fi demarate la Spitalul General din Massachusetts.

Dr. Denise L. Faustman, care a initiat studiul, a declarat: "aceste noi studii confirma faptul ca este posibila oprirea procesului prin care sistemul imunitar distruge din greseala celulele ce produc insulina."

"Suntem entuziasmati de aceste studii. Timp de 20 ani, s-a tot sperat ca oamenii sa isi poata regenera celulele producatoare de insulina. Cand am inceput, nu ne era permis sa folosim cuvantul 'regenerare' in lucrarile noastre. In 2003, am putut folosi cuvantul. Aceste trei lucrari sunt extraordinar de importante", a adaugat Faustman.

Niciun comentariu: