marți, 16 decembrie 2008

Cocktailul

Băuturile amestecate au fost savurate încă de la începuturile civilizaţiei, uni chiar afirmând că primul cocktail a fost preparat din suc de lămâie şi pudră de viperă.
Prima culegere de coctailuri a fost publicată în secolul al 17 lea, şi includea foarte multe reţete destul de complicate. Editorul, Distillers Company of London, companie autorizată de regele Carol I, publicând de fapt un fel de agendă medicală, coctailuri din respectiva lucrare având rol de medicamente. Dar, nu considerăm noi încă şi acum ca unele cocktailuri sunt 'medicamente'.
Există multe ipoteze despre originea cuvântului 'coctail'. Râmăne la atitudinea voastră să decideţi care din versiunile de mai jos pare cea mai plauzibilă, putem însă consideră că toate sunt adevărate până la proba contrărie.
Cuvântul 'coctail' a fost definit pentru prima dată într-o revistă americană în anul 1806, şi sună cam aşa: 'combinaţie de alcool, zahăr, apă (gheaţă?) şi fructe. Cuvântul 'coctail' se presupune că nu era foarte larg râspăndit la acea vreme, dar revista nu excludea posibilitatea că acest cuvânt sa fi fost folosit până atunci cu un înţeles mult mai limitat.
Una dintre cele mai vehiculate teorii sună cam aşa: în timpul războiului de independenţă din SUA, proprietarul casei de oaspeţi, Betsy Flanagan, a cărei clienţi erau ofiţeri din armatele lui Lafayette şi Washington, a preparat o dată o masă dintr-o găină furată de la vecinii simpatizanţi ai englezilor. Pentru a sărbătorii mica sa victorie, a decorat paharele care erau folosite la servirea cinei cu penele păsării. Oaspeţii săi francezi ar fi închinat în cinstea ei strigând: 'vive le coctail!'.
Următoarele două poveşti vin din Mexic:
Pe una din plajele Mexicului este un mic oraş numit Campeche, loc unde marinarii englezi obişnuiau să bea punch-uri tradiţionale 'dracs'. Pentru a amesteca în văuturi se foloseau linguri de lemn cu o anumită formă.
Localnicii le numeau 'cola de gallo', în engleza 'coc's tail' (coada de cocos). Mai târziu marinarii englezi au început să folosească acelaşi nume si pentru punch-uri.
În timpul unei vizite la o căpetenie a unui trib local, ofiţerii marinei americane au fost serviţi cu băuturi exotice preparate de fiica sefului X-octl. În onoarea fiicei şefului de trib ofiţerii au botezat băuturile cock-tails, cuvântul englezesc care era cel mai aproape de pronunţia numelui acesteia.
O altă teorie atribuie originea cuvântului 'cocktail' francezilor, pornindu-se de la denumirea punch-ului pe bază de vin preparat în regiunea Bordeaux şi denumit coqetel.
Pe lângă aceste există probabil numeroase alte teorii, toate poate la fel de adevărate. Un lucru este sigur, nu există un răspuns definitiv la aceasta întrebare.
Prima colecţie adevărate de coctailuri a fost scrisă de către Jerry Thomas, în 1862, şi intitulată 'Bon Vivant's Guide, or How to Mix Drinks'.
Coctailurile aşa cum le ştim noi, au devenit populare pentru prima dată în SUA. La început, cel mai adesea erau băuturi gata preparate ce erau servite la evenimentele sportive sau picnicuri, şi mai puţin în baruri. Primul coctail bar în Londra s-a deschis abia după prima decăda a secolului trecut. Interesul internaţional pentru coctailuri a fost trezit în anii 1920, atunci când prohibiţia din SUA a condus ţara în era coctailurilor.
În zilele noastre se arată mare respect pentru coctailurile clasice, dar, în acelaşi timp preferinţele şi gusturile noastre sunt în continua schimbare, lucru ce ţine vie dorinţă de a experimenta în lumea coctailurilor - lume a cărei origine nu va fii niciodată descifrată.


Sursa: Internet

Niciun comentariu: