duminică, 14 decembrie 2008

Google friendly add-on domains

Google friendly add-on domains
Add-on domains
Sunt domenii obisnuite (e.g. .com, .org etc.) inregistrate pe calea absolut obisnuita, care insa sunt “deservite” de Domain Name Serverele (DNS) folosite si de un alt domeniu/website, sa-i zicem cel “principal”, caruia aceste domenii “add-on” i se vor “adauga”. Obligatoriu, la inregistrare unui domeniu vizat pentru a fi add-on (sau ulterior), DNS-urile trebuie setate la cele ale domeniului principal. Avantajul lor principal consta in “cost reduction”: gazduirea a mai multe site-uri cu domenii separate pe acelasi cont de hosting.

Scop
Reducerea costurilor de hosting, concomitent cu armonizarea cu motoarele de cautare

Prescurtari/notatii in acest tutorial
“siteunu.com” = site-ul principal/initial, deja gazduit
“sitedoi.org” = domeniul add-on
“{,}”=optional/comentariu

Conditii/instrumente necesare in acest tutorial
1. Webhost pe Apache, .htaccess activat, preferabil cu cPanel instalat.
2. RewriteEngine (mod_rewrite) instalat
3. Cont de hosting care permite domenii add-on.

Add-on domain setup
In cPanel -> “Addon Domains” -> completare domeniu add-on cu “sitedoi.org”; completare “username/directory/subdomain” cu “sitedoi” (merge orice alt nume, dar e de preferat asa, pt. a nu-ti prinde urechile dupa aceea).
In acest moment veti avea:
Subdomeniul “sitedoi.siteunu.com”
Directorul “siteunu.com/sitedoi”
infiintate si utilizabile. La aceste adrese, vizitatorul va gasi continutul directorului “sitedoi”, pe care il accesati prin FTP exact ca pe orice alt director de pe serverul vostru.
Dupa updatarea DNS-urilor, vizitatorii vor putea accesa continutul directorului “sitedoi” direct la adresa “http://{www.}sitedoi.org”.
De retinut: fiind gazduit pe acelasi server, domeniul add-on “sitedoi.org” va fi locat la acelasi IP ca si “siteunu.com”. Pe vizitatorul uman asta il lasa rece. Nu si pe Googlebot.

Add-on domain - intrari multiple?!
Da. In acest moment, orice vizitator (fie el om sau search bot), poate accesa continutul site-ului “sitedoi.org” (adica continutul directorului “sitedoi” de pe serverul care gazduieste “siteunu.com”) in trei feluri distincte:
1. ca subdomeniu al siteunu.com: http://{www.}sitedoi.siteunu.com
2. ca director al siteunu.com: http://{www.}siteunu.com/sitedoi
3. direct: http://{www.}sitedoi.org

Add-on domain - duplicate content in Google?!
Da. Daca nu continuati configurarea ca mai jos.
Googlebot “vede” “sitedoi.org” si “siteunu.com/sitedoi” ca resurse separate, cu content 100% duplicat. E logic si clar. La fel de clar, aceasta problema trebuie rezolvata. De asemenea, Googlebot poate gasi in “siteunu.com” un folder cu continut absolut fara legatura cu tema “siteunu.com” (normal, nu faci un domain add-on pt. un site pe aceeasi tema). Clar, nici asta nu e bine. Plus, nimeni nu vrea ca noul sau “sitedoi.org” sa poata fi accesat ca “sitedoi.siteunu.com”.
Solutie: 301 permanent redirect, Google friendly, in fisierul .htaccess din directorul “sitedoi”. In cPanel -> “Redirects”, redirecteaza “http://{www.}siteunu.com/sitedoi” catre “sitedoi.org”. Apoi, cPanel -> “Subdomain”, alege “sitedoi.siteunu.com” si “Setup redirection” catre “sitedoi.org”.
Din acest moment, orice vizitator uman sau bot care va intra pe
“http://sitedoi.siteunu.com” sau
“http://siteunu.com/sitedoi”,
va intampina un redirect permanent 301 (”prietenos”) si va fi “dus” instantaneu pe “sitedoi.org”, adresa care va apare in address bar-ul browser-ului si, mai important, in indexul motorului de cautare. Fisierul .htaccess generat in directorul “sitedoi” va arata asa:
Citat:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^sitedoi.siteunu.com$ [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.siteunu.sitedoi.com$
RewriteRule ^(.*)$ http://www.sitedoi.org [R=301,L]


In traducere, “daca intra careva aici cu “sitedoi” ca nume de subdomeniu sau de director al “siteunu”, in loc de “http://{www.}sitedoi.org”, il trimit permanent la http://www.sitedoi.org”. In caz ca nu aveti cPanel, acest .htaccess poate fi introdus manual, normal, cu modificarile de rigoare.

Add-on domains, si mai prietenos cu Google
Exista situatii (diverse lipsuri usoare in configurarea unui cont) in care Googlebot va putea vedea ca index “siteunu.com”, “vazand” asadar si directorul “sitedoi”, pe care s-ar putea sa-l vrea indexat. Dupa pasul de mai sus, va fi redirectat prietenos spre “sitedoi.org”. Totusi, ca masura suplimentara si pentru a nu lasa nimic la voia intamplarii, n-ar fi rau de adaugat in “robots.txt” din radacina “siteunu.com”:
Citat:

Disallow:/sitedoi/

La final, folositi un spider simulator pentru a verifica toate cele trei adrese. Singura care trebuie sa “ofere” continut e “sitedoi.org”. Celelalte doua trebuie sa “emita” un 301 permanent redirect. Astfel, veti avea un domeniu nou (add-on-ul), gazduit pe aceeasi bani, cu continut unic, neduplicat pe adresa originala.

Atentie! O data ce aveti mai multe site-uri pe domenii add-on, dintre care unul-doua cu un PageRank bun, va poate veni ideea de a le “lega”, prin link-uri sau link exchange, pentru PR transfer. Nerecomandat. Bot-ul verifica sistematic IP-ul si IP range-ul. Nu uitati ca domeniile add-on sunt locate pe un singur server, deci un singur IP, si ca, tipic, apartin aceluiasi individ/grup. Este posibila o penalizare pentru link-uri (de) pe acelasi IP sau chiar IP range, ca pentru orice alta chestie pe care Google o considera “neortodoxa”.

Sper sa va fie de ajutor si ii invit pe cei mai versati in server administration sa faca necesarele corectii.
Numai bine.

Niciun comentariu: