duminică, 14 decembrie 2008

Politica de cumpara Duminica???

Politica ne cumpara Duminica!

Cine-si da interesul pentru aceasta?




Am o profunda dezamagire. As putea fi calificat radicalist sau, mai rau, habotnic de cei care nu vor sau nu se straduiesc sa priceapa « ratiunea credintei ». Stim cu totii ca « deosebirea duhurilor » ( I Cor. 12,10) este un dar ales, este expresia muncii duhovnicesti, a smereniei a si a conlucrarii cu harul divin. Mai simplu : dreapta socoteala ; o virtute dupa care alergam constant, dar despre care nu putem spune ca ne-ar caracteriza cu adevarat, intrucat nu reusim intotdeauna in viata sa pastram in echilibru balanta cu talerele faptelor bune si rele, nu reusim sa stabilim mereu echilibru in opinii, solutii, intre bine si rau, la justa valoare, fiind cel mai adesea subiectivi. Dreapta socoteala o pierdem facand concesii. Om fi facand in viata concesii, dar sa nu facem din viata o concesie.

Dezamagirea mea: ziua duminicii ( la momentul de fata ma raportez la 25 noiembrie ) e o zi pe care drept maritorii crestini o inchina cu piosenie sau indiferenta, cu bucurie sau cu sila, intreaga sau cu masura, preaslavitei, atotguvernantei si atotcuprinzatoarei politici romanesti ( pentru ca asta e politica in ziua de azi ). Principial, duminica e “zi de odihna”. Numai citind versetele cap. 2 din Geneza si te odihnesti pios de atata subinteles si continut duhovnicesc al planului divin de a sfinti ziua a saptea, de a sfinti odihna, de a-i da un scop divin. Iar ceea ce e mai cutremurator : odihna o incepe insusi Dumnezeu : « in ziua a saptea s-a odihnit de toate lucrurile Sale pe care le-a facut. Si a binecuvantat Dumnezeu ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca intr-insa s-a odihnit de toate lucrurile Sale pe care le-a facut si le-a pus in randuiala » ( vers. 2-3 ). Cutremurator ! Azi omul e dumnezeu ce rastoarna armonia si sensul lucrurilor consfintite prin planul divin. Azi omul hotaraste cand e duminica si cum trebuie sa se odihneasca. De ce ? Pentru ca e guvernat de politica. Duminica nu e zi de odihna, e zi de politica ; cel putin 25 noiembrie asta va fi. Sunt profund consternat sa constat ca-si dau tot interesul pentru calificarea duminicii ca zi a statului toti « de la vladica la opinca », vorba noastra. Cine nu stie azi politica ? Cei fara carte o fac petetic, in felul lor, cu pasiune « rustica”. Cei “dialectici” se trezesc cu ea si se culca cu ea. In schimb : cine stie sau cunoaste cu adevarat taina credintei ortodoxe, sensul si rostul duminicii ? …

E pacat, dureros, trist, amarnic sa constati ca o zi pe care trebuie sa o petreci in rugaciune, in meditatie, o zi pe care trebuie sa o dedici mai mult linistirii sufletului, cultivarii virtutii, apropierii de frati si impacarii cu vrajmasii de peste saptamana, devine o zi inchinata politicii. O politica, in fond rasiala, deoarece suprima valentele credintei crestine care pretuieste duminica, sacrifica interesul spiritual al duminicii in schimbul celui lumesc. O politica ce nu apropie, ci destrama ( analitic : alegerile pentru fotoliile europene par sfioase, dar impart umanitatea, fiind bazata pe diferente si divergente de politici si opinii ; pe cand referendumul desi promite schimbare in bine, e de fapt rodul discordiei, urii si a altor pacate ).

Ei … dar nu asta ma doare atat de tare cat faptul ca pentru dedicarea duminicii in slujba statului, a patriotismului, a politicii si a prilejului de a ne exercita supremul drept de a vota (grandiomanism sec ) isi dau concursul preoti si preotese. Unele amvoane* ( atentie : unele !) aproape ca poarta banere propagandistice, iar sotiile cucernicilor fac act de prezenta cu atata inflacarare in circumscriptiile electorale, fie in calitate de presedinti, fie referenzi, fie … Dureros. Preotul in biserica, gustand flacara vesniciei, preoteasa la urne … in slujba cui ? Ma imaginez adresand o intrebare simpla si justa: “alegeti sa participati la Sf. Liturghie, sa gustati anticipat slava Imparatiei ceresti, sau sa participati la construirea patriotica a clasei politice prin implicare in activitatea de circumscriptii, sa puneti stampile, sa supravegheati urne, sa semnati fise etc ? Raspundeti d-voastra.

Preoti si preotese ! « Nimeni nu poate sluji la doi domni, caci sau pe unul il va uri si pe celalat il va iubi… nu puteti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona. » ( Matei 6,24 ). Aveti ispite ? va supara primarul, insista ? Va impinge de la spate ? Nicio problema : « daca ochiul tau cel drept te sminteste pe tine, scoate-l si arunca-l, caci mai de folos este sa piara unul din madularele tale, decat tot trupul tau sa fie aruncat in gheena. » ( Matei 5,29 ). Probabil ca se vor motiva fiecare : primarul m-a chemat, am fost repartizat, m-au rugat ca atata dragoste…. Ca datoria de cetateni e de luni pana duminica inclusiv, ca se plateste etc. Merita insa ? La urma urmei e un act benevol, nici nu intra in vreo atributiune de serviciu pentru majoritatea. Marturisirea lui Hristos nu tine cont de relatii, statut social sau functie. « Cel ce se va rusina de mine inaintea oamenilor, si Eu ma voi rusina de el inaintea Tatalui Meu ! »

Nu realizati ca statul sfideaza Biserica ? La urma urmei, se bazeaza pe un siretlic : motivatia alegerii duminicii e financiara si politica, in acelasi timp. Alegerile s-ar putea organiza peste saptamana, dar se pierde o multime de bani, si inca multi. Duminica e zi libera, asa ca profitul e maxim. In plus : peste saptamana e greu sa mobilizezi alegatorii, e de inteles de ce. De parca obiectul alegerilor a r fi chiar atat de motivant. Imi aduc aminte ca la referendumul de suspendare a presedintelui Basescu, Biserica Adventista a cerut cu insistenta amanarea alegerilor pentru o alta zi in afara sambetei in care urma sa se organizeze. Au amenintat chiar cu plangeri la insitutiile europene. Firesc ca nu au rezolvat nimic, dar au realizat dimensiunea « zilei de odihna », constiinta fiindu-le impacata. Pentru noi cat de impacata e, mai ales ca ne falim atat de des cu faptul ca suntem 85% ortodocsi, si inca majoritari. Ar fi un act indraznet din partea prelatilor eclesiastici sa solicite « respectuos » Guvernului, pretuirea duminicii, ca doar tot ortodocsii voteaza in majoritate.

Asadar, preoti si preotese : sfintiti duminica prin rugaciune. Frati si surori : gustati sfintenia odihnei, prin rugaciune. Guvern al Romaniei : fii fara grija, mania Domnului va nimici orice impotrivitor !

« Cautati pe Domnul, toti cei smeriti din tara, care savarsiti faptele legii Domnului; cautati dreptatea, cautati smerenia; poate veti fi feriti de ziua maniei Domnului.” - Sofonie 2,3.

Niciun comentariu: