joi, 20 noiembrie 2008

Comisia Europeană cere rezultate în lupta împotriva corupţiei şi în reforma justiţiei din România

Comisia Europeană cere rezultate în lupta anticorupţie şi reforma judiciară şi va continua să publice rapoarte obiective despre România, a declarat pentru NewsIn purtătoarea de cuvânt CE,Krisztina Nagy, în urma unei întâlniri între comisarii pentru extindere şi justiţie cu liderii socialişti din PE.

"Comisarii Jacques Barrot şi Olli Rehn (comisarii pentru justiţie, respectiv extindere - n.r.) au avut ieri (marţi - n.r.) o întâlnire la solicitarea liderului Grupului Socialist din Parlamentul European, Martin Schulz", a precizat purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru extindere.

"Comisarii au profitat de ocazie pentru a explica metodologia din spatele activităţii Comisiei în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare pentru România", a spus Nagy. "Cei doi comisari au subliniat că preocuparea Comisiei este de a vedea rezultate în teren privind reforma judiciară şi lupta anticorupţie", a detaliat purtătoarea de cuvânt.

În ceea ce priveşte apelul socialiştilor, la iniţiativa eurodeputatului român Adrian Severin de a avea o evaluare "obiectivă" a justiţiei din România, purtătoarea de cuvânt a CE a răspuns: "Comisia va continua să publice rapoarte obiective, corecte şi echilibrate ce analizează progresele înregistrate de România."

Atacurile lui Adrian Severin la adresa Comisiei, în special împotriva lui Mark Gray, purtătorul de cuvânt pe probleme ce ţin de mecanismul de cooperare şi verificare privind justiţia din România şi Bulgaria, au atins apogeul în luna septembrie, când deputatul român solicita demiterea lui Gray pentru declaraţiile făcute cu privire la păstrarea procedurii de numire şi revocare a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - cerinţă asumată de România în cadrul mecanismului şi publicată în toate rapoartele CE de până acum.

Severin, care este liderul social-democraţilor români din Parlamentul European, a participat la întâlnirea de marţi alături de vicepreşedintele PES Jan Marinus Wiersma, se arată într-un comunicat al grupului socialist.

"După un schimb de idei franc şi constructiv legat de justiţia din România, participanţii au fost de acord asupra nevoii de criterii la nivel european pentru a eficientiza activitatea judiciară şi a lupta împotriva corupţiei la nivel naţional şi transnaţional. Ei au afirmat că scopul este să se permită o evaluare obiectivă a acestor chestiuni, pentru a evita dublele standarde şi impresia de partizanat politic", mai arată comunicatul.

"Europarlamentarii şi comisarii europeni au exprimat nevoia unei mai apropiate cooperări între Comisia Europeană şi Parlamentul European. Ei au făcut apel totodată la verificarea atentă a evaluărilor realizate de experţi cu toate instituţiile şi persoanele implicate. Discuţii privind implementare acestor măsuri vor continua după alegerile parlamentare din România", conchide comunicatul.


Sursa: NewSin

Niciun comentariu: