joi, 20 noiembrie 2008

Experimente stiintifice extreme

O sa va vorbesc despre niste experimente mai putin ortodoxe, facute de predecesorii nostri, in numele stiintei. Informatiile ce sunt prezentate in acest articol, pot fi considerate extreme, de catre unii.
Primul experiment a fost facut de Ian Oswald, un psihiatru britanic, a carui domeniu de cercetare era starea de somn. In faimosul articol din 14 mai 1960, publicat in Jurnalul Medical Britanic, intitulat Stimulare Ritmica Intensa In Timpul Somnului Cu Ochii Deschisi. Oswald ne explica cum a fixat cu banda adeziva, pleoapele subiectilor, dupa care a aplicat urmatorii stimuli:-a indreptat raze puternice de lumina catre ochii subiectilor.-a administrat socuri electrice membrelor inferioare.-le-a pus muzica cu volumul dat la maxim.Doi dintre subiectii sai, au fost deprivati sever de somn, iar cel de al treilea, era odihnit.Dar in mod suprinzator, s-a constatat, conform EEG-ului, ca cei trei subiecti, au adormit la 12 minute de la inceperea experimentului.Care ar fi concluzia?Oswald a concluzionat, ca monotonia ar fi cauza principala a acestor rezultate, asa se explica si de ce adormim, in timp ce conducem pe o portiune dreapta, de lungime mare, a unei sosele.
Cel de al doilea experiment, a fost facut de Carney Landis, o absolventa a Facultatii de Psihologie, a Universitatii Minnesota.Dorea sa vada daca emotiile puternice, provoaca expresii faciale caracteristice. Si-a expus subiectii unei varietati de stimuli, capabili de a provoca reactii emotionale puternice. De exemplu, mirositul amoniacului, ascultarea de jazz, fotografii pornografice si introducerea mainilor intr-o galeata plina cu broaste. Punctul culminant a fost aducerea unui soarece, pe o tava, iar subiectii trebuiau sa il decapiteze. Interesant e faptul ca 2/3 din subiecti, chiar au facut acest lucru.
Acest lucru, va este familiar?
Cel de al treilea experiment, e experimentul Milgram.


Sursa: Descopera.Org

Un comentariu:

Anonim spunea...

de ce nu l-ai continuat?
ps
experimentul stanford e relatat mai pe scurt, dar daca nu ai nimic impotriva copy/paste-ului. il gasesti detaliat pe net.