marți, 18 noiembrie 2008

Internetul este infestat cu virusii mintii

Aveti grija. Aveti mare grija.

Internetul este infestat cu virusi ai mintii. Nu conteaza studiul recent care demonstreaza existenta unei legaturi intre utilizarea Internetului si depresie. Acesti virusi ai mintii au un efect mult mai grav decat depresia: ne fac sa pierdem timpul. Virusii despre care vorbim aici sunt noua generatie de corespondenta in lant, evoluati la stadiul de e-mail si messenger. Faceti parte dintre cei care raspandesc fara sa vrea acesti virusi? Transmiteti minciuni sau informatii false prietenilor? Sunteti sau cunoscutii dumneavoastra sunt victime ale unui virus al mintii de pe Internet? Este posibil. Dar nu va temeti: exista un antidot.

Ati vazut mesaje promitand bani, noroc sau sex cu conditia sa le transmiteti mai departe, mesaje anuntandu-va existenta unui nou virus foarte periculos si care va roaga sa va avertizati prietenii cat mai repede, sau poate bancuri pe care ati dori sa le transmiteti prietenilor inainte ca acestia sa le primeasca de la altcineva. Toti acestia sunt virusi, nu virusi de calculator ci virusi ai mintii. Aceste mesaje au un lucru in comun: contin texte care ne atrag atentia si ne conving sa le trimitem mai departe. Mesajele profita de teama noastre de a pierde ceva sau a fi pusi intr-o pozitie defavorabila, sau promit sex, bani sau noroc. Unele mesaje ne fac sa ne simtim bine crezand ca prin transmiterea unei cereri de ajutor sau semnarea unei petitii facem un lucru bun. Uneori chiar asa si este. Un virus al mintii nu este un lucru rau. Dar ati transmite unui prieten un virus misterios? Bineinteles ca nu.

Un virus al mintii puternic ne face sa il transmitem altora. Mesajul se raspandeste rapid pe masura ce noi si alti oameni il ajutam sa se reproduca. Informatia din mesaj ? adevarata sau falsa, folositoare sau nu ? devine larg raspandita infectand multi oameni. Cei mai multi virusi ai mintii sunt raspanditi pentru ca ne intriga, ne sperie sau ne inspira si nu neaparat pentru ca sunt adevarati. Aceasta este problema. Ce putem facePentru a stopa raspandirea acestor virusi primul pas necesar este sa ne oprim un moment si sa gandim. Nu trimiteti mai departe orice primiti si mai ales daca nu cunoasteti provenienta. Un mesaj nu este adevarat doar pentru ca sustine ca este. Guvernul, Disney sau fosta USSR nu au dat o declaratie doar pentru ca cineva sustine ca au facut-o. Cuvintele nu sunt litere de lege. Un virus al mintii care va cere sa il trimiteti imediat este un virus care incearca sa se reproduca. Cand este vorba de transmiterea unui mesaj prin Internet nu lasati emotiile sa va influenteze actiunile. Cautati autoritatile in domeniu pentru a valida zvonurile.

Cautati expertii in virusi pentru a-i identifica. Bancurile sunt cei mai inocenti virusi ai internetului, pentu ca macar nu pretind a fi adevarate. Dar uneori pretind a fi amuzante. Ganditi-va bine daca respectivul banc merita timpul acordat de prietenii carora intentionati sa-l trimiteti. Important este sa se constientizeze faptul ca fiecare persoana care raspandeste un virus il tine in viata. Odata raspanditi virusii mintii pe Internet ? chiar si cele mai mari minciuni posibile ? sunt greu de oprit. Nu toti virusii mintii sunt consumatori de incredere si timp. Unii dintre ei dau mai mult decat cer. Un banc bun sau o adresa la un site interesant pot imbunatati considerabil ziua cuiva. Dar inainte de a transmite ceva, ezitati si ganditi-va bine. Puneti-va urmatoarele intrebari: Va cere mesajul sa-l trimiteti mai departe? Foloseste mesajul un ton autoritar sau de ziar?

Va previne mesajul sa va temeti de ceva? Va ofera mesajul sex, bani sau noroc? Face mesajul apel la mila sau generozitatea dumneavoastra? Inainte de a transmite un mesaj despre un virus nou, un mesaj despre cineva care are nevoie de ajutor, un avertisment in legatura cu organizatii responsabile pentru furtul de organe sau capcanele de prelevare a amprentelor din telefoanele publice, verificati mai intai existenta acestora pe site-urile specializate in astfel de farse.


Urban legends/hoaxes
CIAC Hoaxes
Computer Virus Myths
Symantec AntiVirus
Research Center Antidotul

Urmatoarea pagina a fost conceputa drept antidot pentru astfel de virusi ai mintii, prin urmare cand primiti unul trimiteti persoanei de la care provine adresa

http://www.memecentral.com/antidote.htm

Singura metoda eficienta de combatere a virusilor mintii de pe internet este de a ne imbunatati capacitatea de a rezista la astfel de virusi si de a ne ajuta prietenii sa faca la fel.

Chiar daca nu toti virusii mintii sunt distructivi ei consuma timpul si atentia dumneavoastra si a persoanelor carora ii trimiteti. Inainte de a trimite un mesaj asigurati-va ca este adevarat si ca merita costul

In final, retineti urmatoarele:

1. Marile companii nu utilizeaza mesageria in lant pentru a pune bazele unei afaceri. Bill Gates nu va da $1000 si Disney nu ofera vacante gratuite. Relaxati-va: nu e nevoie sa anuntati pe toata lumea pentru orice eventualitate. Mai mult, chiar daca cineva a spus in mesaj ca a verificat si ca este adevarat, nu inseamna neaparat ca asa si este.

2. Nu exista nici o organizatie clandestina in New Orleans care se ocupa cu traficul de rinichi. Nimeni nu s-a trezit intr-o cada cu gheata chiar daca un prieten al unui prieten jura ca i s-a intamplat varului sau. Fundatia nationala dedicata bolilor de rinichi a cerut in repetate randuri victimelor sa isi impartaseasca experienta dar nu s-a prezentat nimeni, nici macar varul prietenului.

3. Neiman Marcus nu vinde o reteta de prajituri de $200. Si chiar daca o vinde o avem deja. Iar daca nu, gasiti o copie la http://www.bl.net/forwards/cookie.html. Daca faceti prajitura si iese chiar atat de buna abia atunci trimiteti-o si la altii.

4. Cunoastem toti cele 500 de modalitati de a ne innebuni colocatarii, irita colegii, scarbi utilizatorii unei toalete publice si speria vecinii in lift. De asemenea stim cu exactitate cati ingineri, studenti, membri 5. Usenet si oameni din toate etniile lumii sunt necesari pentru a schimba un bec si care sunt diferentele dintre barbati si femei.

5. Chiar daca ultimul dezastru cauzat the o racheta NASA continea plutoniu iar particulele au ajuns cu precadere pe malul estic al marii, chiar credeti ca acest lucru ar deveni public prin intermediul unui lant de mesaje prin AOL?

6. Nu exista virusul ,,Good Times?. De fapt nu ar trebui niciodata sa trimiteti email-uri care anunta aparitia de noi virusi daca nu ati gasit confirmarea pe site-urile companiilor care se ocupa cu asa ceva, si poate nici atunci.

7. Daca lista CC este mai lunga decat continutul mesajului veti ajunge probabil in Iad.

8. Daca folositi Outlook, IE sau Netscape ca sa scrieti email-uri deselectati optiunea ,,HTML enconding?. Utilizatorii de sisteme Unix nu le pot citi si nu sunt suficient de interesati ca sa salveze fisierul atasat si sa-l deschida intr-un browser deoarece probabil ati trimis o copie a retetei lui Neiman Marcus.

9. Daca trebuie neaparat sa trimiteti a zecea generatie a unui mesaj de la un prieten macar stergeti header-urile interminabile care arata cine l-a primit in ultimele 6 luni si daca tot va ocupati de sters inlaturati si caracterul ,,>? de la inceputul fiecarei linii. De altfel, daca mesajul circula de atata timp mai mult ca sigur ca l-am vazut deja.

10. Craig Shergold din Anglia nu sufera de cancer sau alta boala teribila si ar prefera ca lumea sa nu-i mai trimita carti de vizita. De asemenea se pare ca nu mai este un ,,baietas? de multa vreme.


sursa: www.intrebare.ro

Niciun comentariu: