sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Efectele poluarii sonore asupra cresterii graului

Motivat de faptul ca plantele au constituit obiect de cercetare si admiratie din cele mai vechi timpuri, n-am gandit ca ar fi interesant sa prezentam cateva din preocuparile noastre din cadrul cercului. Toti membrii cercului sunt pasionati de cunoasterea vietii plantelor, iar cultivarea acestora este o indeletnicire care ofera oamenilor un prilej de recreere si satisfactii multiple, pentru ca omul sa poata sa creeze pentru semenii sai o lume plina de frumuseti si o protectie a mediului inconjurator.
Cand vorbim despre poluanti, de cele mai multe ori amintim doar de poluanti chimici si fizici si neglijam existenta celui de al treilea tip de poluant, cel sonor. Zgomotul mijloacelor de transport, autovehiculelor, fabrici, uzine, casetofoane date cu sonorul la maxim, claxonatul ne influenteaza atat pe noi oamenii cat si cresterea si dezvoltarea unor plante.
Pentru a demonstra acest fapt, am utilizat ca material biologic o specie de gaminee – graul care a fost studiat in doua loturi cu amplasamente diferite. Avand in vedere ca localitatea Ciumeghiu este asezata pe drumul national ce face legatura intre Oradea – Timisoara, la chilometrul 10 de localitatea Salonta, terenurile aferente comunei sunt amplasate de o parte a soselei spre vest. Primul lot pentru studiu a fost ales intro parcela langa marginea soselei nationale, iar al doilea lot intro parcela la distanta de 1000 metrii spre vest de sosea.
Trebuie mentionat ca in aceste doua parcele, din punct de vedere tehnologic s-au respectat toate verigile tehnologice incepand cu lucrarile de arat, discuit, grapat, semanat, toate fiind efectuate in aceeasi perioada calendaristica. De asemenea soiurile de grau cultivate sunt identice si au aceleasi indicii de calitate. In ceea ce priveste factorii de mediu au fost atent observati si monitorizati. Au fost studiate si inregistrate temperaturile premergatoare experimentului, de asemenea cantitatea de precipitatii cazute in ambele loturi pe unitatea de suprafata, precum si analiza de sol. Astfel nu au fost inregisrate diferente de nici un fel legat de factorii enumerati anterior, ambele loturi au date identice.
Durata experimentului a fost de cateva saptamani, timp in care periodic au fost masurate tulpinitele plantelor, facandu-se media aritmetica a valorilor abtinute, media care afost ulterior reprezentata grafic.
Ceea ce s-a constatat a fost faptul ca in lotul amplasat pe parcela la distanta de soseaua nationala, plantele au avut o crestere mult mai buna fata de plantele din lotul amplasat in parcela din apropierea soselei nationale.
Aceasta ne permite sa concluzionam faptul ca: sunetele dure, ascutite, zgomotoase de diferite tipuri au un efect negativ asupra plantelor de graminee studiate, generalizand si asupra altor specii de plante si animale.
Studiile asupra embrionilor umani, arata ca, acestia tratati cu sunete calde, de intensitate si tonalitate moderata vor avea un caracter mult mai echilibrat si calm.
Canstatarile noastre ne indruma sa va sfatuim sa ascultati muzica placuta, lipsita de violenta care va crea o armonie in viata dumneavoastra.

Niciun comentariu: