duminică, 1 februarie 2009

De ce avem nevoie de atata apa?

In organism, apa indeplineste anumite functii.

Solvent. Apa reprezinta solventul pentru toate procesele chimice care se desfasoara in orgaism.

Transport. Apa circula in organism prin sange, secretii si fluide tisulare, realizand transpurtul de nutrienti, produsi de secretie, metaboliti si alte materiale, in concordanta cu necesitatile tesuturilor.

Mentinerea formei si structurii corporale. Apa asigura saturarea tesuturilor, distensia sau gradul de rigiditate a celulelor, determinand astfel caracteristice morfologice ale corpului.

Mentinerea temperaturii corpului. Prin circulatia ei in organism, apa tinde sa egalizeaze temperatura acestuia. Pierderea de apa pe cale cutanata (transpiratii si perspiratii insensibile) este determinata de temperatura ridicata si are rolul de a reduce temperatura la suprafata corpului. Astfel, prin intermediul circulatiei, temperatura va scadea in intreg organismul.

Lubrifiant. Apa indeplineste acest rol pentru structurile care asigura mobilitatea corpului (de exemplu, fluidele din articulatii).

Echilibrul hidric

In conditii normale, un adult metabolizeaza 2,5 – 3 litri de apa pe zi. Cel putin, asa ar trebui, pentru ca aceasta este diferenta dintre apa necesara in organism si ceea ce se pierde in procesul de dezasimilare. Senzatia de sete are scopul de a ne semnala deficitul de apa din organism.

Exista, desigur, situatii in care aportul de apa necesar este mai mare decat cel obisnuit.

Temperatura ridicata a mediului face ca apa sa se piarda intr-o mai mare masura prin transpiratie. Totodata, necesarul este crescut, in vederea racirii organismului. Un adult care munceste fizic la o temperatura ridicata poate transpira si 2 litri intr-o zi de munca.

Starea de boala necesita adesea consumul intensiv de lichide. Fie pentru compensarea pierderilor mai mari – ca in cazul diareei sau al transpiratiei abundente – fie in scopul fluidizarii unor secretii, ca in cazul celor provocate de raceli si bronsite.

Copiii au un risc crescut de deshidratare in conditii de temperatura crescuta a mediului ambiant. Activitatea lor metabolica intensa determina producerea unei cantitati mari de caldura iar suprafata cutanata prin care se realizeaza evaporarea, raportata la masa corporala, este mare.

Femeile gravide si cele care alapteaza au, de asemenea, un necesar crescut de apa.

Varstnicii au un risc crescut de deshidratare datorita alterarii mecanismului fiziologic al setei, ceea ce duce la un aport hidric insuficient pentru satisfacerea nevoilor.

Niciun comentariu: