miercuri, 4 februarie 2009

Noi descoperiri privitoare la HIV

Doua noi descoperiri privitoare la virusul HIV au fost inregistrate ca urmare a unei impresionante munci de echipa a specialistilor europeni si americani.

Frank Kirchhoff, cercetator la Universitatea din Ulm, Germania, a izolat in sangele uman o molecula care s-a dovedit eficace in lupta contra tulpinilor HIV rezistente la medicamente.

Denumita "Virus-Inhibitory Peptide" (VIRIP), molecula este de fapt un peptid capabil sa blocheze replicarea virala in celulele umane. Pe baza acestei descoperiri, Kirchhoff sustine ca exploatata, decoperirea poate duce la obtinerea de noi medicamente pentru tulpinile farmaco-rezistente.

Mauro Moroni, directorul Institutului de Boli Infectioase de pe langa Spitalul "Sacco" din Milano, confirma importanta descoperirii. "Am inregistrat un mare progres pentru ca VIRIP este prima molecula naturala descoperita, capabila sa impiedice raspandirea infectiei prin blocarea replicarii virale in celulele imunitare", declara cercetatorul italian, avertizand insa ca "este necesara o anumita prudenta deoarece trebuie sa aflam daca descoperirea poate fi pusa in practica si care ar fi aplicatiile ei".

VIRIP blocheaza virusul actionand asupra glicoproteinei virale gp41, impiedicand astfel incluziunea virusului. Succesul cercetatorilor germani si italieni a fost publicat in revista Cell si da mari sperante lumii medicale si pacientilor.

Pe un alt front, o echipa de specialisti ai Departamentului de Histologie, Microbiologie si Biotehnologie din Padova (Italia), in colaborare cu experti de la Harvard (SUA) si de la Imperial College (Marea Britanie), a descoperit un mecanism in masura sa anihileze virusul prin interactiunea proteinei Dyn2 cu proteina virala Nef. Datele acestui ultim studiu au fost publicate in revista "Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS)".

Niciun comentariu: