miercuri, 11 martie 2009

Cea mai veche relatie demonstrata intre om si pisica...

…cea mai veche relatie demonstrata intre om si pisica este veche de 9500 de ani, si a fost dovedita cu ocazia excavarii in Cipru, in 2004, a doua schelete, de om si pisica, ingropate laolalta.
…uciderea pisicilor din superstitie, in Evul Mediu, a declansat sau agravat epidemiile de ciuma?

…nu e stabilit de ce pisicile aduc stapanilor ce au vanat. Este posibil ca 1. sa se fi adaptat la viata sociala si sa aduca excesul de mancare spre folosinta comuna, 2. pisica sa fie intr-un permanent stadiu psihologic de copilarie, sa asimileze stapanul cu mama, si sa ii aduca prada pentru a demonstra ca a capatat suficiente capacitati vanatoresti. 3. pisica sa considere stapanul o pisica mai mica si incapabila de a vana, careia trebuie sa ii aduca hrana.

…diferentele de rasa intre pisica salbatica europeana (felis silvestris silvestris) si pisica domestica (felis silvestris) sunt foarte mici?
…saliva produsa de pisici este un curatator, deodorant si antibacterian foarte puternic, chiar si pentru om ( in cazul in care nu este alergic la alti agenti din saliva)?
…alergiile produse de pisici se poat trata si vindeca foarte usor, iar imbaierea saptamanala a pisicii reduce cu 90% riscurile de alergie?
…auzul pisicii este foarte sensibil la frecvenţele înalte, mergând până la 30 000 Hz, în timp ce urechea umana este limitată la 20 000 Hz?

…un obiect in miscare (ca de exemplu o prada), îi apare mult mai clar decât un obiect static?
…pisica poate gusta fara sa inghita, avand papilele pe varful limbii, si ca nu simte gustul dulce?
…poate sari in inaltime de cinci ori talia ei?
…pisica percepe imaginile tv si le intelege relatia cu realitatea?
…se recunoaste in oglinda?
…in timp ce viseaza are o activitate electrică foarte intensa a creierului, ochilor şi muşchilor.
…fiind inrudita cu specii din desert, pisicii ii place caldura si se simte foarte confortabil pana cand temperatura pielii atinge 52 de grade C.

…toxoplasmoza se transmite la femeile insarcinate mai mult din cauza laditei cu nisip a pisicii, prin igiena deosebita aceasta poate fi evitata si in general, aceasta sensibilitate poate fi eliminata.

…paracetamolul ii este fatal pisicii?
…la fel si produsele dezinfectante pe baza de fenol, naftalina, teobromina (din ciocolata). Deasemenea sunt sensibile la arsenicul din usturoi si la alti agenti semiotravitori din ceapa, daca consuma cantitati mai mari. De aceea, deparazitarea cu usturoi trebuie facuta cu mare grija.
…uleiurile esentiale si produsele bazate pe acestea (sapun, sampon, parfumuri, creme) ii pot fi deasemenea fatale pisicii.

…desi traiesc in colonii, nu au o organizare sociala.
…pisicile se pot imprieteni, in sensul uman al cuvantului, cu alte pisici sau chiar animale din alte specii.
…au un HIV al lor, FIV-ul (care nu se treansmite decat la alte feline, care insa au dezvoltata rezistenta), si ca 11% dintre pisicile lumii sunt afectate?
…puii din aceeasi generatie pot proveni din tati diferiti?
…multi dintre masculi iau parte la educatia puilor?

Niciun comentariu: