duminică, 25 ianuarie 2009

Viata in doi si pilula

Azi vei primi raspunsuri la o parte din intrebarile tale despre pilulele contraceptive.
"Partenerul meu vrea ca eu sa iau pilule iar mie nu imi surade ideea de a lua hormoni artificiali. Sunt chiar atat de periculoase?"
Nu. Faptul ca hormonii artificiali pot face rau sanatatii nu este decat un mit. “Partenerul meu vrea ca eu sa iau pilule iar mie nu imi surade ideea de a lua hormoni artificiali. Sunt chiar atat de periculoase?”
Nu. Faptul ca hormonii artificiali pot face rau sanatatii nu este decat un mit. Hormonii continuti de pilula moderna se apropie foarte mult de hormonii naturali pe care corpul ii produce in mod natural. Si mai mult, nu numai ca nu fac rau, dar au si un efect benefic asupra sanatatii aparatului reproductiv.
“Daca te deranjezi la stomac sau ai greturi, eficienta pilulei este afectata?”
Se poate intampla. Depinde cat de rau iti este. E drept ca poti afla daca eficienta pilulei a fost afectata prea tarziu. Planul B, in acest caz, este ca tu si partenerul tau sa folositi o metoda contraceptiva de back-up, cum ar fi prezervativul, pana starea sanatatii tale devine normala. Verifica cu medicul tau cate zile trebuie sa practicati protectia dubla.

“Eu si partenerul meu nu vrem sa avem copii in urmatorii cinci ani. Sunt in siguranta daca iau pilule orale in tot acest timp?”
Da. Nu ai niciun motiv de ingrijorare. In plus, daca iei pilule pentru o perioada de timp atat de indelungata, esti protejata de o serie de riscuri majore specifice corpului femeii (cancerul de col uterin, spre exemplu).

“Am menstruatii foarte dureroase. Cum rezolva pilula asemenea probleme?”
Pilula de obicei are un efect benefic asupra ciclului menstrual: ciclul devine mai scurt si mai putin dureros. Majoritatea femeilor care iau pilule orale pot depune marturie pentru acest efect “binecuvantat”. Intreaba-ti medicul care pilula orala ti se potriveste cel mai bine.

“Am luat deja pilula de a doua zi o data in acest an, dar cu cateva zile in urma mi s-a intamplat sa am un contact sexual neprotejat. Este periculos daca mai apelez inca o data la contraceptia de urgenta?”
Nu exista niciun risc asociat in mod direct cu contraceptia de urgenta, dar pilula de a doua zi nu trebuie folosita DECAT in cazuri de maxima urgenta. Gandeste-te serios, analizeaza-ti stilul de viata si alege impreuna cu medicul specialist metoda contraceptiva care ti se potriveste cel mai bine.

“Sufar de o cistita care nu imi mai trece. Aveti vreun sfat?”
Un sfat bun pentru tine ar fi sa combini sfatul doctorului cu mici trucuri pe care le poti aplica singura. Dupa tratament, nu uita de investigatiile speciale, pentru ca cistita poate fi un semn al altor complicatii sau disfunctii.

“Va fi dificil sa raman insarcinata dupa ce opresc pilulele?”
Nu, deloc. Pentru majoritatea femeilor, fertilitatea revine imediat ce este oprita administrarea pilulelor. De obicei, acest lucru se intampla, dupa primul sau cel de-al doilea ciclu menstrual. Este posibil insa ca fertilitatea sa revina chiar din primele 2 saptamani de la oprirea acestei metode. Din a doua zi dupa ce nu mai iei pilule, nu mai esti protejata fata de sarcina. Cantitatea de hormoni pe care o contine o pilula este atat de mica incat ea iti asigura protectie doar pentru 1 zi.

“Pilula creste riscul aparitiei cancerului de san?”
Nu exista nicio dovada in acest sens. Acest mit este strans legat de anumite mituri si prejudecati care circulau in legatura cu versiuni mai vechi ale pilulei. Pilula pe care o folosim astazi este microdozata si contine o cantitate mult mai mica de dozari hormonale. Ca regula, orice femeie activa sexual trebuie sa isi palpeze regulat sanii, recomandat - o data pe luna.

“Intre ciclurile menstruale, mi se intampla uneori sa am sangerari. E ceva in neregula cu corpul meu?”
Ia-o usor. Poate fi un efect secundar minor al pilulelor. Exista posibilitatea sa prezinti scurgeri neinsemnatae cantitativ. Ti se poate intampla asa ceva poate pentru ca ai luat uneori pilula tarziu sau ai uitat intr-o zi sa iei pilula. Acest efect secundar este mai degraba asociat cu minipilula. Nu te opri insa din a lua pilule, de capul tau, pentru ca poti ramane oricand insarcinata: consulta medicul de specialitate!

“Sufar de retentie de lichide, ceea ce ma face sa ma simt balonata si sa resimt un disconfort o data pe luna. Iau pilule de mai bine de un an.”
Anumite pilule pot genera retentia de fluide. Apa in exces pe care corpul tau o stocheaza te face sa te simti umflata si balonata. Dar alte contraceptive orale pot la fel de bine sa nu dea acest efect. Te poti adresa medicului pentru a hotari impreuna care este cea mai buna solutie pentru tine.

“Cat de multa incredere pot avea in pilula orala?”
Pilulele orale sunt foarte eficiente si ofera protectie de incredere impotriva riscului aparitiei sarcinilor nedorite. Pastila contraceptiva orala este una dintre metodele contraceptive cele mai eficiente si perfect reversibila: odata ce intrerupi administrarea lor, poti ramane insarcinata din nou.

“Ce contine o pilula orala?”
O pilula hormonala orala contine de obicei 2 hormoni: estrogen si progestagen, care impreuna impiedica ovulatia, adica eliberarea ovulului din ovar. Fara ovul, nu mai poate apare o sarcina. Pentru a intelege cum actioneaza pilula combinata, trebuie sa iti aduci aminte ce inseamna ciclul menstrual si cum apare sarcina. Cel mai important mecanism de actiune a pilulei combinate este suprimarea ovulatiei. Cand iei pilula combinata, ciclul tau este reglat de hormoni sintetici, foarte asemanatori cu hormonii secretati de corpul tau in timpul sarcinii, de exemplu. Acesti doi hormoni modifica doua lucruri importante:

Impiedica ovulatia astfel incat nu se produc ovule
Modifica mucoasa cervicala astfel incat, in loc sa fie subtire si sa permita intrarea spermei, devine groasa si lipicioasa cum este in perioadele infertile ale lunii.
“Daca iau pilule voi naste gemeni sau tripleti?”
Pilula nu are nicio influenta asupra tendintei de a avea sarcini multiple. Tendinta de a avea gemeni este de obicei o tendinta genetica. Daca au existat sarcini multiple in familia ta sau a partenerului tau, exista posibilitatea ca si tie sa ti se intample! Sarcinile multiple pot fi induse si de interventiile medicale (medicamentele destinate fertilizarii sau inducerii sarcinii).

Sursa: Dragostefaragriji

Niciun comentariu: